Pukkilan tila

- Eläimellisiä elämyksiä -  

Alpakat


Alpakka on Etelä-Amerikkalainen villantuotantoon jalostettu kamelieläin. Alpakka on laaman lähisukulainen. Etelä-Amerikassa alpakat elävät usein puolivilleinä laumoina, kuten porot suomessa. Alpakat laiduntavat Andien vuoristoniityillä 3500-5000 metrin korkeudessa. Alpakka on yksi vanhimmista kotieläimistä. Se on kesytetty jo yli 5000 vuotta sitten. Suomeen ensimmäiset alpakat ovat tuotu 2002. Alpakoita käytetään paitsi villantuottajina myös maisemanhoitajina ja lemmikkeinä.

Täysikasvuisena alpakka painaa 60-90 kiloa. Alpakan säkäkorkeus on 80-100cm. Pitkän kaulansa ansiosta isoimmat yksilöt katsovatkin ihmistä mukavasti suoraan silmiin. Alpakat lisääntyvät hitaasti, niiden kantoaika on noin 11,5kk ja vasoja syntyy yksi kerrallaan. Naarasta kutsutaan emäksi, urosta oriksi tai orhiksi ja nuorta alpakkaa vasaksi tai criaksi. Alpakat ovat laumaeläimiä, eikä niitä voi pitää missään nimessä yksin. Laumassa olisi hyvä olla vähintään kolme mielellään samaa sukupuolta olevaa yksilöä. Tarhausta muiden eläinlajien kanssa ei suositella.

Alpakka on pseudomärehtijä. Tavanomaisen nelimahaisen märehtijän, kuten lehmän tai lampaan sijaan alpakalla on kolme mahaa. Toisin kuin vuohet, lampaat ja naudat alpakat eivät juuri vahingoita laidunruohoaan. Ylähuulen halkio estää sitä syömästä ruohoa juurta myöden. Myöskään jalan pehmeä antura ei riko maanpintaa.

Alpakoiden perusvärejä on yli 20. Perinteinen tapa vilankäytössä on ollut luonnonmukaisten värien käyttö, mutta valkoista villaa voi myös värjätä. Alpakan villa on pehmeämpää ja lämpimämpää kuin lampaan villa. Se on myös kevyttä sekä kestävää, likaa hylkivää ja kaunis kiiltoista. Alpakan villasta puuttuu lanoliini ja lampaan villalle ominainen karheus, siksi alpakan villa sopii monille allergisillekin eikä se kutita tai pistele. Alpakan villasta tehty tuote voi imeä itseensä vettä 30%, eikä se silti tunnu märältä tai kylmältä. Vuosittain alpakasta saa villaa 2-4 kiloa yksilöstä riippuen.

Alpakalla ei voi ratsastaa, mutta sen voi opettaa kulkemaan riimussa. Alpakoiden kanssa voi harrastaa agilityä ja käydä erilaisissa kilpailuissa ja näyttelyissä. Monet yksilöt soveltuvat myös terapiaeläimiksi.

Alpakat sylkevät harvoin. Alpakka saattaa sylkeä keskinäisissä nahisteluissa. Monet yksilöt eivät sylje lainkaan elämänsä aikana. Peloissaan oleva alpakka kiljahtelee varoitusääniä, muuten alpakat viestivät toisilleen erisävyisillä hiljaisilla yninöillä.

Posti